Wat doet Vitamine D?

Wat doet Vitamine D precies? Dat is een veel gestelde vraag, waarbij we kunnen stellen dat Vitamine D, net als Vitamine C, tot de meest bekende vitaminen behoort.

ZonlichtDe meeste mensen weten dus wel dat Vitamine D erg belangrijk is, en veel mensen weten zelfs dat het zonlicht kan zorgen voor Vitamine D. Maar wat het nu precies doet, en wat er kan gebeuren bij een tekort, dat blijft de vraag.

Belangrijk om te weten is dat deze vitamine kan zorgen voor sterke botten en tanden. Het wordt wel de Zonnevitamine genoemd, en dat komt omdat het zonlicht er voor kan zorgen dat de huid Vitamine D aanmaakt.

Het is dan ook één van de weinige vitaminesoorten die het lichaam, de huid in dit geval, zelf kan aanmaken. Bovendien zijn er weinige voedingsmiddelen waar de vitamine inzit, en ook dat is anders dan bij de meeste andere vitaminesoorten.

Wat doet Vitamine D precies?

Sterke botten, dat is natuurlijk erg belangrijk. En dat is nu precies waar Vitamine D voor zorgt, samen met Calcium, dat je via bepaalde voedselsoorten binnenkrijgt.

Daartoe wordt de vitamine omgezet in een actieve vorm, Calcitriol, en dat is geen vitamine maar een hormoon. Calcitriol zorgt er voor dat Calcium door het lichaam kan worden opgenomen. Daarbij zullen we je besparen om de complete uitleg te geven hoe dit precies gebeurt.

Een goed hoeveelheid van zowel Vitamine D als van Calcium zorgt er dus voor dat het risico op botbreuken verkleint wordt.

BecelOok de spierfunctie wordt beïnvloed, en er zijn tegenwoordig sterke aanwijzingen dat ook het immuunsysteem gesterkt wordt door Vitamine D. Populair wordt dit wel de weerstand genoemd.

En zo zijn er nog een aantal zaken in het lichaam, waarvan wetenschappers verwachten dat dit met de opname van Vitamine D te maken heeft, maar daarvan zijn de meeste nog niet echt bewezen.

Belangrijk is dus in ieder geval de sterkte van de botten, die alleen op peil gehouden kan worden als het lichaam voldoende Vitamine D, en voldoende Calcium binnen krijgt.

Krijg je dat door zonlicht en voeding niet voldoende binnen, is het goed om dit op een andere manier tot je te nemen.

[wp_ad_camp_1]