Waar of niet waar?

Rond Vitamine D doen nogal wat waarheden en onwaarheden de ronde. Dat komt waarschijnlijk omdat veel mensen weliswaar weten dat Vitamine D erg belangrijk is voor het lichaam, maar dat men niet precies weet waarvoor nu precies, en hoe het wordt opgenomen of aangemaakt in het lichaam.

PillenVaak weet men wel dat zonlicht daarin erg belangrijk is, maar niet dat door de Uv-straling onze huid Cholesterol kan omzetten in Vitamine D.

Veel mensen denken ook dat in ons voedsel geen Vitamine D voorkomt, wat natuurlijk niet helemaal correct is, want in vlees komen kleine hoeveelheden voor, en in vette vis komt deze vitamine in grotere hoeveelheden voor.

Ook wordt het toegevoegd aan bijvoorbeeld margarine, halvarine, en andere bak- en braad producten. Wat wel waar is, is dat deze hoeveelheden niet genoeg zijn, en dat een lichaam dus ook zonlicht nodig heeft om nog meer te kunnen aanmaken. Je kunt natuurlijk ook vitaminetabletten in nemen, maar zonlicht is gewoon het beste.

Een lichaam heeft dus absoluut Vitamine D nodig, want daardoor blijven de botten en de tanden sterk genoeg.

Teveel binnenkrijgen

Hoewel het schadelijker kan zijn als je te weinig vitamine D binnenkrijgt, kan het soms ook voorkomen dat een lichaam teveel binnenkrijgt.

ZonlichtHet is een vetoplosbare vitaminesoort, en het wordt dan ook opgeslagen in het lichaam. Al je teveel binnenkrijgt, gaat ook het Calciumgehalte in het bloed stijgen. Daardoor kun je verward raken, overgeven, pijn in de botten krijgen, en er kan zelfs een falen van de nieren optreden.

Gelukkig maar dat het haast onmogelijk is om teveel Vitamine D in je lichaam te krijgen. Een voorbeeld, in dat geval moet een klein kind, een peuter, een hele pot vitamine D pillen slikken.

Aan de andere kant is te weinig wel goed mogelijk. Vooral als je niet genoeg zonlicht ziet, en bij risicogroepen, kan het nodig zijn om extra binnen te krijgen door middel van pillen of iets dergelijks.

[wp_ad_camp_1]