Studenten Zorgverzekering

Studenten

Goed nieuws voor iedereen die ouder is dan 18 jaar bent én studeert. Je kan namelijk bij veel verzekeraars een speciale zorgverzekering afsluiten voor studenten. Maar wat is nou de goedkoopste zorgverzekering voor studenten? Het is wettelijk verplicht om boven de 18 jaar een eigen zorgverzekering af te sluiten.

Hoe hoog de premie is die je moet betalen, bepaalt je zorgverzekeraar zelf. Bijna elke verzekeraar biedt een voordelige basisverzekering voor studenten aan, maar toch kunnen de premies flink verschillen. Ga dus een aantal verzekeraars met elkaar vergelijken om er zeker van te zijn dat je straks goed verzekerd bent.

Basisverzekering studenten

Onder een basisverzekering voor studenten valt o.a. geneeskundige zorg, waaronder zorg door huisartsen, ziekenhuizen etc., ziekenvervoer, ziekenhuisverblijf, tandheelkundige zorg, hulpmiddelen en geneesmiddelen. Let op: iedereen die Nederland woont (van 18 jaar of ouder) is verplicht een basisverzekering te nemen.

Zorgtoeslag studenten

Afhankelijk van je inkomen kun je zorgtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst. Hoeveel zorgtoeslag je krijgt hangt af van je toetsingsinkomen. Je studiefinanciering telt niet mee voor het toetsingsinkomen. Kijk voor meer informatie over het aanvragen van je zorgtoeslag op de volgende website: https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen/.

Collectiviteit = korting!

Als je studeert kan je bij diverse instanties een collectieve studentenzorgverzekering afsluiten. Het grote voordeel daarvan is dat je korting krijgt op je basisverzekering en/of aanvullende verzekering.

Via jouw hogeschool of universiteit kun je soms al een collectieve zorgverzekering afsluiten. Ga dus even na of dat ook op jouw hogeschool of universiteit kan. Daarnaast bieden de De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) een collectieve zorgverzekering voor studenten. Misschien wat voor jou?

Je kunt ook zelf de zorgverzekering 2020 vergelijken. Bijvoorbeeld als je ergens anders studeert, of elders verzekerd wilt worden.