Lekker in de zon voor extra vitamine D

Vitamine D is één van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan aanmaken. Het staat ook wel bekend als de vakantie vitamine, omdat je het uit het zonlicht kunt halen. Daarnaast vind je vitamine D voornamelijk in dierlijke producten en wordt het soms toegevoegd aan bijvoorbeeld margarine of bak- en braadproducten. Maar wat is vitamine D precies, wat kun je doen om het in juiste proporties binnen te krijgen en wie heeft baat bij deze vitamine?

Wat is vitamine D?

Vitamine D helpt het lichaam om calcium op te nemen uit de voeding. Deze calcium is belangrijk voor het herstel, de groei en het behoud van botten en tanden. Om die reden krijgen baby’s en kleine kinderen vaak vitamine D voorgeschreven, zowel als ouderen. Met vitamine D bevordert ook immuunsysteem en je spieren. De bekendste bron van vitamine D is de zon. Komt onze huid hiermee in contact, dan maakt het zelf vitamine D aan dat vervolgens je lichaam ingaat. Je kunt het ook vinden in dierlijke producten, met name vette vis, maar ook in vlees en eieren. Nadat je gegeten hebt nemen je darmen de vitamine op.

 

De dagelijkse benodigde hoeveelheid

Iemand die normaal eet en buiten komt zal voldoende vitamine D binnenkrijgen. Als je elke dag met je hoofd en handen een kwartier tot een half uur in contact komt met de zon en gezond eet, zal je geen tekort krijgen. Er zijn bepaalde groepen die extra vitamine D nodig hebben. Dit zijn kinderen van 0 tot en met 3 jaar, zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een getinte huidskleur. Ook mensen die niet veel buiten komen kunnen een tekort aan vitamine D ervaren. Dokters zullen hen dan ook vaak een supplement voorschrijven van 10 of 20 microgram per dag. Aangeraden wordt om dagelijks maximaal 100 microgram vitamine D binnen te krijgen. De ondergrens ligt bij 20 microgram.

 

Een teveel of tekort aan vitamine D

Als je een tekort hebt aan vitamine D, dan kun je op de lange termijn last krijgen van spierzwakte, depressies, een slechte weerstand en botverlies. Ook kan het risico op botbreuken groter worden. Ernstig gebrek voornamelijk bij kinderen en ouderen kan rachitis veroorzaken. Dit is een ziekte waarbij je botten zacht worden. Ook wordt het in verband gebracht met kanker, diabetes, schildklierproblemen, hoge bloeddruk en multiple sclerose. Een teveel aan vitamine D komt nauwelijks voor en is vaak het gevolg van het langdurig gebruik van supplementen. Er kunnen dan kalkafzettingen ontstaan in het lichaam, maar dat is zeldzaam.

 

Hoe kun je je vitamine D inname reguleren?

Als jij je zorgen maakt over hoeveel vitamine D je binnenkrijgt, dan kun je dit gemakkelijk zelf reguleren. Ga regelmatig even in de zon zitten, met name tussen 11:00 en 15:00 uur. Voeg vette vis zoals regenboogforel, zalm of makreel toe aan je voeding en kies voor margarine of bak- en braadmiddelen waar al vitamine D aan is toegevoegd. In 100 gram regenboogforel vind je 9,4 microgram vitamine D en in dezelfde hoeveelheid zalm 4,6 microgram. Op die manier zal je eigenlijk nooit een vitamine D tekort opbouwen en blijft je lichaam gezond.

 

Vitamine D3 bestellen of vitamine D? Bekijk deze vitamines eens op: byfit.nl/vitamine-d